söndag 11 december 2016

Boteco da Silvania - a must-visit in Stockholm


Det "lilla hålet i väggen" (som det kallas) på bilden ovanför kanske inte ser mycket ut för världen utifrån sett men på Boteco da Silvania serveras faktiskt brasiliansk mat av toppklass! Stället är extremt populärt och bordsbokning minst tre veckor i förväg krävs om du vill komma hit för att avnjuta en måltid i den underligt inredda lokalen. Här trängs papegojor i taket med hängande bananklasar och upp-och-nervända paraplyer; tomtar i röda kläder med statyetter av Buddha i guld på små bord och hyllor; pilbågar och snidade hjärtan i skärt och halsband av målade sköldpaddor på väggarna. Det är litet, intimt, trångt och kan bli varmt. Men ack, sådan härlig stämning och underbara dofter - då har jag inte ens börjat berätta om den delikata maten! 
Jag skrev om Boteco (Bodega) da Silvania första gången här på bloggen för knappt ett år sedan. Då gick jag hit första gången med min pappa, hans tjej och hennes barn, min lillasyster och Pontus för att äta julbord. Igår var vi samma sällskap + lillasysters pojkvän. Ett allt annat än traditionellt julbord men aldrig har jag ätit ett bättre julbord och det har nu blivit vår tradition att gå hit för julbord.  
All mat lagas av ägarinnan och ställets enda kock - Silvana. Allt är traditionella rätter och ingredienser från Brasilien. Dela på förrätterna som tapas á la brazilian style - missa INTE den friterade kassavaroten eller pirogerna (kött eller vegetariska - du väljer!) men se till att antingen dela (en pirog här = 6 st piroger) eller bara beställa en förrätt om du tänker käka huvudrätt. För en sak är säker - här blir du mätt. 
Inget av det vi ätit har varit till vårt misstyckte, allt är gott. Det är  mycket mat man får! Den vegetariska lasagnen är gudomlig och igår upptäckte grabbarna den traditionella hamburgaren - "en orkester av smaker i munnen" som Pontus upprepade: en fet skiva kött så mört att det föll isär på tungan serverat på surdegsbröd med sallad och pommes till. Det blev knäpptyst när denna burgare började förtäras kan jag säga! När min pappa fick in sin mat på en tallrik började han äta - två minuter senare anlände köttet som var tänkt att ätas till: en separat skål (balja?) med kött, korv, bönor och sås som bara den hade räckt till två personer. Sällan har väl någon suckat över så mycket mat när det är så gott, haha! 


Boteco da Silvania, Kungsholms strand 173, Stockholm. 


// The restaurant in the above picture is so small it's sometimes being refered to as "the little hole in the wall" but Boteco da Silvania is so much more than that.
I first wrote about this place less then a year ago, after my first visit. Together with my dad and his fiancée, her kids, my little sister and Pontus we went to Boteco da Silvania for an annual Christmas dinner - far from the traditional Swedish one but it turned out to be a succéss and has now become our new tradition to go here. So, yesterday, it was time again. This time my little sisters boyfriend also came along. 
The restaurant itself is small with a very relaxed atmosphere and a querky, pretty entertaining interior (look out for the parrots up in the ceiling!). All food is prepared on order by the one and only chef who also owns the restaurant - Silvana. It's traditional Brazilian food. Share some entrées as tapas á la Brazilian style - if you do, make sure not to miss out on the deep fried cassava or the pasty (meat or vegetarian stuffing is your choise) - enjoy the delicious Brazilian hamburger that's made up by a juicy, tender steak served on sourdough bread with a fried egg on top - or if you're a vegetarian try the fantastic lasagna - or indulge in the dessert menu (if you do, let me know what's good for dessert since I've never got that far, haha) but one thing is for sure: there is lots of food and big portions and trust me on this one - you will get full! All food, every dish, is amazingly delicious. Bon apetit! 

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar